hollister outlet New Balance 574

Home » Ora 25 de Virgil Gheorghiu

Ora 25 de Virgil Gheorghiu

Virgil Gheorghiu a ramas inca marele necunoscut pentru cititorii din Romania pana astazi. Cartea care l-a facut celebru la jumatatea sec. XX , Ora 25, tradusa in franceza si publicata de Editura Plon in 1949, a aparut si in romana, limba in care a fost scrisa, dupa mai bine de patru decenii in 1991, dupa ce a facut inconjurul planetei, in 30 de limbi straine.

Virgil Gheorghiu s-a nascut in 1691 in satul Razboeni intr-o familie de preoti ortodoxi, foarte saraci, la o luna dupa ce Romania intrase déjà in razboi si, ca o fatalitate, razboiul ii va marca intrega viata.
Virgil Gheorghiu  devine ziarist si se va insura cu o avocata de origine evreiasca (intocmai ca si un ul dintre personajele centrale din cartea sa). Datorita promulgarii legii rasiale cei doi tineri sunt impiedicati sa profeseze si astfel aleg sa plece din tara. In cele din urma dupa mai multe cautari si drumuri pleca spre  Germania, convinsi fiind ca acolo vor fi salvati dar odata ajunsi acolo sunt trimisi in inchisoare de americani. Incepe un drum lun prin “pantecele balenei” fiindca vor trece timp de mai multi ani dintr-un lagar in altul.

Razboiul pe langa masacrele pe care le creeaza direct pe campul de lupta naste datorita coalitilor si intereselor politice de la nivel inalt tot soiul de conjuncturi si prejudecati  in care oamenii pioni se trezesc aruncati. Nu mai stii cine esti, nu mai stii nici cine sunt ceilalti; nu poti afla decat atunci cand te trezesti inchis si torurat, acuzat de lucruri care iti sunt starine dar pe care sistemul birocratic, indiferenta, minciuna,  incompetenta, lipsa de respect fata de om ca individualitate, haosul general  le dicteaza.
Cartea Ora 25 vorbeste despre discrepanta dintre identitatea artificiala, stampila autoritatilor si identitatea personala asumata;  despre tragedia omului care ajunge  treptat la o instrainare totala de tot ce il defineste pe el ca om.
Actiunea se petrece in timpul celeui de al doilea razboi mondial. Personajul principal este un taran roman din tata in fiu , Johann Moritz, caruia istoria ii pune in carca identitati fictive ce il fac sa para mereu altcineva. Totul incepe de la un fals in acte. Este cu usurinta inregistrat ca fiind evreu si astfel este trimis in Romania in  lagar impreuna cu alti evrei, primind numele de Iacob Moritz.

Pentru a citi mai mult. Click aici.

Lasă un răspuns

Hollister outlethollister UKmoncler outletabercrombie and fitchAbercrombie OutletMichael Kors Bagsnike free
abercrombie outlet Log In